Shop jij liever in een winkelcentrum of online?

Inmiddels is online shopping niet meer weg te denken uit ons leven. En groeit deze vorm van winkelen elk jaar met hoge percentages. Vrij logisch als je nagaat hoeveel voordelen online winkelen heeft. Toch zijn er nog altijd veel winkels en grotere winkelcentra’s die ook nog steeds goede zaken doen. Niet alleen in Nederland maar wereldwijd. Bijvoorbeeld het grootste winkelcentrum van de wereld waar onze website over gaat, The Dubai Mall.

Een groot aantal mensen shopt ook in Nederland nog altijd graag in een winkelcentrum, en daarom gaan we in dit blog kijken naar de voor en nadelen ten opzichte van winkelen in een winkelcentrum of online shoppen.

Shoppen in een winkelcentrum, de pro’s

Waarom gaan we nu toch altijd nog naar een winkelcentrum als je alles online kunt bestellen, zou je denken. Daar zijn meerdere redenen voor en zo heeft iedereen ook zijn eigen reden en voorkeur om naar een winkelcentrum te gaan. Het is ook zeker niet zo dat het twee compleet verschillende groepen zijn, want ik denk dat de meeste mensen beiden bijna evenveel doen.

Dubai Mall Groothandel

Alles gecentreerd

Een groot voordeel van winkelen in een winkelcentrum zoals bij the Dubai Mall, maar dan kan natuurlijk net zo goed. De Kalverstraat in Amsterdam zijn, of Bataviastad in Lelystad. Het voordeel is dat alle winkels bij elkaar zitten. Je kunt dus in een keer al je boodschappen op een plek kopen. Je kunt je voorstellen dat dit erg veel tijd scheelt dan wanneer je naar verschillende winkels in een ander gedeelte van een plaats moet reizen.

Dit weegt natuurlijk niet op tegen het gemak van online winkelen. Waar je natuurlijk ook alles op een plek hebt. Namelijk op het internet, op je computer, tablet of telefoon. Echter is het grote nadeel hiervan dat je voor elke website bestellen apart verzendkosten moet betalen.

Advies en gezelligheid

Een ander voordeel, wat je niet hebt wanneer je online boodschappen gaat doen of je favoriete items bestellen. Is het advies van een deskundige of winkelmedewerker. En natuurlijk de gezelligheid die een winkelcentrum met zich meebrengt.

Er is altijd van alles te doen in een winkelcentrum. Er zijn vaak activiteiten, er worden gratis producten uitgedeeld om te proberen. Er is vaak muziek, je kunt makkelijk ergens een hapjes en en drankje doen. En er zijn veel mensen die allemaal voor hetzelfde komen. Je zou bijna kunnen zeggen dat het een soort evenement is waar je naartoe kunt.

Maar wat zijn dan de nadelen van een winkelcentrum?

Het verschil ten opzichte van shoppen via je iPad of computer in online shops. Is dat je bij een winkelcentrum meer geld kwijt bent aan bijvoorbeeld parkeren. Je reistijd en reiskosten zoals brandstof moet je ook nog erbij optellen. Als tijd belangrijk is voor je is en dus geld is. Dan is winkelen bij een winkelcentrum geen goede optie, want je bent daar al gauw enkele uren aan kwijt. Terwijl online je boodschappen doen, in enkele minuten geregeld kan worden.

Online shoppen is goedkoper

Natuurlijk speelt geld een belangrijke rol. Anders zou de wereld er niet zo hebben uitgezien als nu het geval is. Online shoppen is veel goedkoper dan shoppen bij een winkelcentrum. Zelfs als je bij meerdere online webwinkels zou winkelen en een paar keer verzendkosten moet betalen. Verzendkosten zijn bij veel shops al lang niet meer noodzakelijk.

Bij veel webwinkels is de bezorging namelijk altijd gratis. Of is deze gratis boven een bepaald bedrag waar je al gauw boven zit. Daarnaast zijn de prijzen van online winkels veel goedkoper omdat ze geen dure panden en duur personeel in dienst hoeven te nemen. Daardoor kunnen ze de producten veel goedkoper aanbieden en bijvoorbeeld stunten met prijzen.

Veel kortingen waarmee je kunt besparen

Een ander groot voordeel van online shopping zijn de vele aanbiedingen waar je mee kunt besparen op verschillende deals. Zo kun je bij bespaardeals gratis lid worden en veel verschillende actuele aanbiedingen vinden voor werkelijk elke branche. Of je nu aan het kijken bent naar nieuwe meubels, kleding, of een vakantie. Op bespaardeals kun je altijd een mooie korting vinden die je kunt toepassen voor je een product online gaat bestellen.

Wanneer je deze voordelen zou gaan optellen, dan zul je al snel zien dat online winkelen velen malen goedkoper is. Dan winkelen in een winkelcentrum. Je hebt er dan niet de gezelligheid en de deskundigheid van personeel bij. Maar wel een hoop geld en tijdbesparing.

online shoppen dubai mall

Veel groter aanbod en specifieke niches

Hoewel de grote winkelcentra’s er nog zijn. Zie je dat de kleine speciaalzaken steeds vaker uit het straatbeeld verdwijnen. Wanneer je online iets zoekt, dan zijn daar juist weer gigantisch veel webwinkels die juist gespecialiseerd zijn in een bepaald product of productgroep. Zo zijn er heel veel producten en diensten die je niet buiten vind en waar je echt online voor moet kijken.

De toekomst van ons koopgedrag

Als je dit blog aandachtig hebt gelezen dan, kun je wel een beetje opmaken waarom de meeste mensen beide manieren van winkelen toepassen. Natuurlijk zitten we nog met een generatiekloof. De 30ers en 40ers van nu zijn helemaal thuis in de online wereld en superhandig met internet. Sterker nog wij bepalen nu de toekomst voor de jongere generatie die online shoppen nog normaler gaat vinden dan de 30 en 40 ers. Dat we in de toekomst nog meer online gaan kopen staat onomstotelijk vast. Hoe de winkelcentra’s er uit gaan zien is nog een verrassing.

Hoe denk jij erover?

Niemand kan de toekomst voorspellen. Maar we zijn wel erg benieuwd naar jouw mening hierover. Hoe winkel jij het liefst, en waarom. Kun je dit toelichten? Vertel ons dan meteen ook hoe jij denkt dat de manier van winkelen gaat veranderen en wat voor effect dit zal hebben op ons koopgedrag. We horen graag wat jouw mening is. Mail ons, of laat een reactie achter in het reactieveld hieronder.